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It has been observed that annotations arising from cases of legitimation are not correctly
followed. In some cases, the City / Municipal Civil Registrar (C/MCR) issue new birth
certificates, while others issued amended ones.

To reiterate, the proper procedure of annotations arising from cases of legitimation are
contained in Rule 66, paragraph 5 and 6, of Administrative Order No. 1, series of 1993,

“ (5) The original family name of the child as appearing in the Register of
Births shali not be erased or deleted, but in the “Remarks” space shall be
written “Legitimation by Subsequent Marriage” indicating the family name
which the child shall bear by virtue of the legitimation, also giving reference
to the entry number in the Register of Legal instruments.” {(italics suppfied)

“ (6) When the interested party requests a copy of the birth certificate of a
legitimated child, a certified copy of the Certificate of Live Birth bearing the
annotation “legitimated by Subsequent Marriage on (date of marriage) at
(place of marriage)” or a certified transcription using standard form from the
Register of Births bearing the effects of legitimation and the same annotation
indicated in the certified true copy, shall be issued.”

For example, Cynthia Q. dela Torre bore a child out of wedlock on january 11, 1990. The
father’s child is Joseph C. Padilla. At the time of the birth of the child, both were
capacitated to marry. The child, while illegitimate, was acknowledged by his father. In
january 1, 2000, Cynthia and Joseph entered into a valid marriage with each other in
Manila. An affidavit of legitimation was executed and filed.

The original birth certificate of Carlo Q. dela Torre shall contain the annotation
“Legitimated by subsequent marriage on January 1, 2000 at Manila”. A certified true
copy issued will contain this annotation. Should a transcription be requested, the father's
name and date of marriage may be reflected, but the annotation above must still be
indicated. '

For your information and guidance.



